miercuri, 7 septembrie 2011

Muffins de ciocolata cu inima moale


E ca si cand ai manca inima ciocolatei. Exteriorul e usor, ca un mousse, iar interiorul e moale ca o lava care curge afara cand taiati muffinsul. Se pot prepara cu sau fara "inimi" aromate.
Retete apartine patiserului francez Pierre Herme care dealtfel a dezvoltat si tehnica inimilor aromate prin congelarea sosurilor. Eu pana acum am incercat doua feluri de umpluturi (cu ceai verde si cu zmeura) dar imi sta gandul la una cu sos de alune de padure si alta cu sos de portocale. Suna bine nu-i asa?

Ingrediente
Aluat
100 gr ciocolata amaruie (70% cacao)
125 gr unt la temperatura camerei (unt 82% grasime)
80-100 gr zahar (depinde cat de dulci le vreti)
2 oua
30 gr faina
1 lingura rom (optional)
Inimi aromate
  1. 100 gr ciocolata alba
    30 ml frisca nebatuta
    1/4 lingurita pudra ceai verde (Matcha )
  2. 50 gr ciocolata
    250 gr zmeura
    putin zahar
Bucati: 5 muffins; "inimile" ies mai multe, dar pot fi pastrate in congelator cateva luni
Preparare
  1. Topim ciocolata pe abur.
  2. Frecam untul cu zaharul pana se face spuma.
  3. Adaugam ciocolata peste untul frecat si omogenizam.
  4. Adaugam apoi ouale, pe rand si amestecam dupa fiecare. Adaugam romul.
  5. La sfarsit adaugam faina si omogenizam bine. Aluatul e gata.
  6. Pentru inimi aromate, topim ciocolata alba pe abur si cand e topita adaugam frisca si putin ceai verde sa se coloreze frumos. La celelalte am pus zmeura (congelata) pe foc cu putin zahar dupa gust si am dau un clocot pana s-a topit zaharul, apoi am luat de pe foc si am adaugat ciocolata topita pe abur.
  7. Aluatul de inimi le-am pus in pungi pentru cuburi de gheata folosind o palnie si apoi le-am dat la congelator pana s-au intarit. Se pot pastra luni intregi la congelator, nu trebuie folosite imediat.
    * daca doriti sa prepararti muffins simple, fara aroma in centru, sariti pasii 6 si 7; muffinsurile vor avea mijlocul moale si fara aceste inimi aromate
  8. Am pregatit formele de aluminiu ( de diametru 8.5 cm) ungandu-le cu unt. Pe cateva am presarat cacao sa vad diferenta, dar la sfarsit briosele au iesit usor din toate formele, deci puteti doar sa le ungeti cu unt.
  9. Punem aluatul in poche-ul de patiserie.
  10. Umplem 1/3 din forma cu aluat. Daca doriti, asezati in centru o "inima" congelata. Acoperiti cu aluat, astfel incat sa umpleti doar 3/4 din forma.
  11. Am dat la cuptor la 170 pentru 9-10 minute. Muffinsurile sunt coapte cand marginea e crescuta, iar in centru se vede un cerc inca umed si necopt (vezi poza numarul 9). Atunci trebuie scoase din cuptor, altfel, daca le coaceti mai mult, nu vor mai avea mijloc moale.
    * timpul de coacere este pentru formele de 8.5 cm; daca folositi forme mai mici timpul va fi si el mai mic; se pot folosi forme de aluminiu sau silicon
  12. Se rastoarna pe o farfurie si se servesc, presarate eventual cu putin zahar pudra.
    * se pot servi si reci dar nu vor mai avea mijlocul moale care sa curga afara, acesta va fi doar cremos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu